Регистрирај Pazar3 сметка и добиј 50 денари!

Подобрување на свесноста за Вашиот бренд - совети за стартапи
Подобрување на свесноста за Вашиот бренд - совети за стартапи

Бизнисите кои тукушто започнуваат со работа во Македонија не треба да ја потценуваат важноста на создавањето на свест за нивниот бренд. Најпрвин треба да се биде присутен на пазарот, меѓутоа привлекувањето на потенцијални клиенти и нивното конвертирање во клиенти започнува со тоа што тие ќе дознаат дека постоите. Се разбира, создавањето на позитивен прв впечаток е многу важно. Долгорочните придобивки од развојот на бренд се навистина големи и секој стартап треба да биде свесен за нив.

Свесноста за брендот се однесува на тоа колку вашата целна група е информирана за името на вашата компанија и колку добро се сеќаваат на името и понудите на вашата компанија. Брендовите со висока свесност за брендот во најголем дел се познати како „добро познати“. Воспоставувањето на свесноста за брендот е важно особено во почетните фази на бизнисот, а секако и понатаму.

Важно е како стартап добро да го разберете значењето на создавање свесност за брендот, како да ја подобрите свесноста кај вашата публика и како да креирате стратегии кои ќе овозможат постојано развивање на вашиот бизнис.

Во овој текст, ќе најдете неколку идеи кои можете да ги имплементирате за да ја подобрите свесноста за брендот со особени совети за бизнисите кои тукушто започнуваат со работа.


Социјални медиуми


Најсигурниот и најбрзиот начин за подигнување на свеста за Вашиот бизнис е користењето на социјални медиуми. Да имате профил на најпопуларните социјални медиуми е задолжително, сепак, треба да вложите поголем труд отколку едноставно да направите страница на Facebook, Instagram, Twitter, TikTok или Pinterest.

Изборот на вистинските канали за рекламирање на вашата компанија е од најголема важност. Бидете таму каде што се вашите клиенти. Нема потреба да трошите време и пари на канали за комуникација што не ги користат вашите клиенти. Внимавајте и изберете го социјалниот медиум каде што Вашите потенцијални клиенти поминуваат поголем дел од своето време. Клучно е да направите истражување и да откриете каде вашата целна публика го поминува поголемиот дел од своето време онлајн. На тој начин, производите и услугите на вашата компанија ќе имаат најголемо влијание, дури и во рамките на различни маркетинг кампањи.


PR текстови


Испраќањето ПР текстови до најпопуларните портали за вести, блогови или онлајн весници е исто така одличен начин да го запознаете вашиот бренд пред пошироката публика. Луѓето ги почитуваат и им веруваат на брендовите кои се присутни на интернет или на телевизиските канали што ги гледаат.

Раскажувањето приказни е исто така многу добра комуникациска стратегија, без разлика дали маркетинг производи или го промовирате името на вашата компанија. Зошто? Затоа што дава нешто реално за вашата публика да препознае, да се заинтересира, па дури и да се поврзе. Создавањето наратив околу вашиот бренд го хуманизира и му дава доверливост. Вклучувањето на оваа приказна во вашата маркетинг стратегија инхерентно го пласира вашиот бренд заедно со вашите производи или услуги.


Промоција на Пазар3.мк

Друга опција е да ги рекламирате понудите на вашиот бренд на најпопуларните веб-страници за огласување како Pazar3.mk. Регистрирајте продавница на најголемиот онлајн пазар во Македонија и продавајте ги вашите производи таму. Огромна публика постојано ги бара производите што ги нудите на Пазар3. Не пропуштајте ја шансата да продавате брзо и да ја подобрите свесноста за вашиот бренд со тоа што ќе бидете присутни на најголемата платформа за огласување во земјата!

Користете ги сите можни платформи достапни за да го претставите вашиот бренд на пошироката публика. Луѓето прво треба да стекнат доверба во вашиот бренд, потоа да се запознаат со производите што ги нудите, а потоа да почнат да купуваат од вас. Погрижете се секоја комуникација што ја имате со сите потенцијални клиенти или соработници да биде направена на професионален начин и со учтиво однесување. Никогаш не знаете од каде ќе дојдат можните врски, затоа посветете им го најдоброто внимание на сите.

Се надеваме дека ќе ги искористите овие стратегии и нашите совети во вашите следни стратегии за подигање на свеста за брендот и комуникација.

Кон почеток

Нашиот сајт користи колачиња (Cookies). Со кликнување на “Се согласувам” или со продолжување на користење на сајтот, се согласувате со користењето на колачињата. Доколку не се согласувате, можете да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач.

Повеќе Информации