Регистрирај Pazar3 сметка и добиј 50 денари!

Зошто треба да инвестирате во земјоделско производство

Зошто треба да инвестирате во земјоделско осигурување

 

Земјоделството во најголем степен зависи од временските услови. Колку и да вложат знаење, волја и напор во производството, земјоделските производители, заради град, поплави или невреме може да останат без очекуваните приноси.

Ова, исто така, директно влијае на нивниот профит, со оглед дека во вакви ситуации вредноста на преостанатите производи тешко го покрива вложениот капитал. Ова е една од главните причини поради што земјоделците се советуваат да инвестираат во земјоделско осигурување и со тоа да се заштитат од загуби како резултат на природни или други катастрофи.

Подолу ќе дознаете зошто е потребно земјоделците да инвестираат во земјоделско осигурување, на кои начини може да помогне овој вид на заштита за земјоделците, како и колку е застапено осигурувањето во земјоделството во нашата земја.

 

Што е она што повеќето луѓе го осигуруваат?

Производителите, како што наведуваат осигурителните компании, најчесто го осигуруваат родот и крајниот производ, додека многу ретко или воопшто не осигуруваат растение, односно култура и овошје, како дрво. Она што е проблемот во таа ситуација е тоа што во нашето земјоделско подрачје најчесто страдаат овошните видови и лозовите насади, токму во фаза на раст, не како финален производ, туку во фазата на вегетација.

 

Што најчесто осигуруваат земјоделците?

Според осигурителните компании, околу 90 проценти од осигурувањето оди на основно осигурување, односно на земјоделските култури и осигурување на овошје од град, пожар и гром. Дополнителното осигурување е претежно од невреме, пролетен мраз, поплави и губење на квалитет, најчесто за овошје и зеленчук.

Факт е дека државата и осигурителните компании треба да работат на едукација на популацијата за важноста на осигурувањето, како на земјоделските култури, така и на домаќинствата. Незнаење за можностите за осигурување често ги одведуваат земјоделците на погрешен пат, па не знаат кога го осигураа родот, а кога растението.

 

Што е со осигурувањето во земјоделството?

Пакетите за земјоделско осигурување обезбедуваат заштита од голем број ризици и опасности на кои земјоделските култури се секојдневно изложени. На земјоделците им останува да одлучат што и како одговара на нивните потреби и какви ризици се неопходни за да се заштитат нивните имоти.

  • осигурување на имот од пожар

  • осигурување на плодови

  • осигурување на животни

  • авто каско осигурување на возила и работни машини

  • осигурување од последици од несреќен случај

 

Осигурување на имот и фарма

Осигурувањето на фарми, парцели и полиња е најдобра заштита од ризиците што можат во еден момент да уништат години, ако не и децении на напор инвестирани во земјоделското производство. Ризиците што можат да бидат покриени се поделени на основни и дополнителни.

Основни се заштитата од пожар и гром, експлозија, невреме, град, удари на моторно возило и мобилна работна машина во обезбеден објект, пад на авиони… Во дополнителни се вклучуваат поплави, порој и голема вода, излевање на вода од водоснабдување и канализациони цевки, провална кражба и грабежи, пробивање стакло и земјотрес.

Осигурувањето на сите објекти, машини, објекти за складирање и преработка, ѓубрива, семиња и сè што е релевантно во рамките на едно домаќинство обезбедува непречено продолжување на производството и опстанокот на самиот земјоделец во земјоделието.

Осигурување на земјоделски култури и приноси

Осигурувањето на земјоделски култури вклучува осигурување на житарици, како и осигурување на винова лоза и осигурување на одредени растителни култури.

Правило кај осигурување на земјоделски култури е сите површини да се под иста култура.

Во зависност од видот на производството, земјоделците можно е за време на одреден период на раст и развој на одреден производ, да осигураат и да бидат обезбедени од наведените ризици до жетва / берба, што е гаранција дека вложените ресурси и напорите во производството нема да бидат залудни ако се случи осигураниот случај.

Вредноста на која се обезбедени земјоделските култури и овошје се пресметува врз основа на вредности утврдени со очекуваниот принос на таа култура во килограми на хектар и проценета цена на големо на пазарот.

 

Осигурување на животни

Осигурувањето на животни обезбедува финансиска заштита од различните ризици што се карактеристика на самото одгледување животни. Во однос на осигурувањето, се вклучуваат многу видови на домашни животни (говеда, овци, кози, свињи, коњи и итн.), живина (кокошки, патки, мисирки, гуски и др.), пчели, итн.

 

 

Свесноста на земјоделците за важноста на земјоделското осигурување е сè уште мала, а проблем е недостатокот на информации на производителите, кои честопати не знаат какво осигурување би требало за да се заштитат на најдобар начин.

 

Кон почеток

Нашиот сајт користи колачиња (Cookies). Со кликнување на “Се согласувам” или со продолжување на користење на сајтот, се согласувате со користењето на колачињата. Доколку не се согласувате, можете да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач.

Повеќе Информации