Регистрирај Pazar3 сметка и добиј 50 денари!

Дали е и колку е застапено органското производство во Македонија

Дали е и колку е застапено органското производство во Македонија

 

Земјоделството е една од најважните гранки во едно општество и неговата главна цел е производство на квалитетна и здрава храна. И покрај тоа, постојат чести случаи на прекумерна и несоодветна употреба на синтетички средства во производството на храна кои го загрозуваат нејзиниот квалитет како и безбедноста и здравјето на луѓето и животните.

Покрај тоа, вештачките ѓубрива и пестицидите негативно влијаат на природните циклуси неопходни за опстанок на животот на земјата. Затоа, како најдобра можна и единствена точна алтернатива се наметнува производството на органска храна, поточно органско земјоделство што вклучува примена на исклучиво природни методи и супстанции, додека целосно се елиминира употребата на синтетички агенси.

Земјоделството е една од водечките гранки во државата кај нас и од таа причина не е изненадувачки што активно се потенцира што е можно подобро да се искористат природните ресурси и со тоа економскиот придонес се рефлектира и во голем број на огласи за работни места, без разлика дали станува збор за сезонски или редовни работни места.

За важноста на органското производство и ситуацијата во Македонија, прочитајте подолу.

 

Што е органско производство и која е неговата важност?

 

Органското производство е систем за управување со фарми кој ги комбинира најдобрите еколошки стандарди, зачувување на природните ресурси, високо нивото на биолошката разновидност и примената на највисоките стандарди за растенијата и животните.

Методот на производство на органска храна е целосно прилагоден на желбата на конкретниот потрошувач да купи производ за кој се користеле само природни процедури и состојки. Карактеристично за производството на органски производи е рационалното користење на природните ресурси, како и употреба на обновливи извори на енергија.

За разлика од конвенционалното земјоделско производство, органското производство на храната се заснова на биолошката рамнотежа на системот, кој подразбира земјиште, растенија и животни и на крајот крајниот потрошувач - човекот. На овој начин се чува здравјето на луѓето, но и остатокот од живиот свет и овозможува правилно функционирање на циклусот во природата.

 

Производство на органска храна

 

Органското земјоделство посветува посебно внимание на животните и нивните услови за живеење. Првенствено, треба да им се обезбедат услови за раст и развој според нивниот природен генетски потенцијал.

Органските фарми им даваат предност на домашните раси кои што се прилагодени на локални услови и отпорни на локалните заболувања. Исто така, бројот на животни на една фарма е пропишан во согласност со површината на земјиштето кое е на располагање.

Кога станува збор за растенија, производството на органска храна подразбира потполно отстранување од употреба на инсектициди, пестициди, фунгициди, ѓубрива, хормони, антибиотици и други вештачки ѓубрива што можат да содржат радиоактивни супстанции кои се исклучително штетни за здравјето на луѓето кои ги консумираат.

 

Производство на органска храна во Македонија - домашни органски производи

 

Органското производство во Македонија станува сè попопуларно во последниве години. Покрај тоа, благодарение на многуте потенцијали што ги има нашата земја и кои се однесуваат на плодно земјиште кое не е загадено со штетни материјали, органското земјоделство во Македонија има голема економска важност и може да придонесе за значителен развој на руралните области.

Во последниве години, следеа голем број на кампањи за воспоставување на органското производство во Македонија, како и основање на организација чија примарна цел е да ги охрабри земјоделците да произведуваат ваков вид на храна.

 

Органско производство на зеленчук во Македонија

Македонија со своето обработливо земјиште има голем потенцијал за одгледување на органски зеленчук. Најзастапено органско производство е производството во оранжерии и најчесто производството на култури како што се домати, компири, краставици, тиквички, пиперки, грав, грашок, зелка, урда, зелка, ротквици.

 

Органско производство на овошје во Македонија

Македонија има одлични еколошки, климатски и технички услови за одгледување на различни растенија, а органското овошје е со голема побарувачка, не само во Македонија, туку и во Земјите на Европската унија, така што извозот овошје е една од одличните можности за заработка.

 

Органско месо - органска храна во Македонија

Производството на здрава храна не вклучува само растителни култури, туку значајна улога во органското земјоделство како такво има и органското месо. Сточарството засновано врз исклучиво природни ресурси и услови сè уште е недоволно развиено во нашата земја, иако во последните години бележи тренд на раст.

 

Доколку сте заинтересирани за бизнис од областа на земјоделието или сакате да рекламирате земјоделски машини или земја, вистинското место за Вас е Pazar3.mk – водечката трговска платформа во Македонија.

Кон почеток

Нашиот сајт користи колачиња (Cookies). Со кликнување на “Се согласувам” или со продолжување на користење на сајтот, се согласувате со користењето на колачињата. Доколку не се согласувате, можете да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач.

Повеќе Информации