Регистрирај Pazar3 сметка и добиј 50 денари!

Современи земјоделски машини кои ја заменуваат човечката рака

Современи земјоделски машини кои ја заменуваат човечката рака

 

Да се изврши земјоделска работа денес би било целосно незамисливо, па дури и невозможно без употребата на современи земјоделски машини.

Земјоделска механизација е заедничко име за сите оние машини со кои се изведуваат земјоделски работи и со тоа им олеснуваат на луѓето да се управуваат со оваа дејност.

Некои од најважните машини што најчесто се користат во земјоделството се трактори жетвари, плугови, сеалки, косачки и прскалици.

Современите тенденции за развој се движат кон создавање целосно автономни уреди, што значи дека може да се произведат земјоделски машини со можност да се работи без возач. Денес има различни машини кои на возачите им го олеснуваат работењето, како што се комбајни управувани од ласери или трактори водени со GPS поддршка.

Погледнете подолу зошто земјоделската механизација е важна и како современите машини може да го олеснат извршувањето на земјоделските работи.

 

Најважните машини во земјоделството и нивната примена

Земјоделските машини можат да се поделат во неколку групи, во зависност од целите и видот на работата што треба да се изврши. Тие можат да бидат:

  • Погонски машини - со кои другите машини се стартуваат или влечат;

  • Машини за прицврстување - наменети за разни земјоделски работи и тие се управувани од погонски машини;

  • Комбинирани машини - најчесто извршуваат повеќе работни операции;

  • Специјални машини - се користат за специјални намени.

 

Погонски земјоделски машини

Како што подразбира името, погонските машини се оние што се користат за погон и влечење на други машини кои се значајни за вршење на одредени земјоделски работи. Најважната погонско-влечна машина е трактор, а тука е фрезата или мотокултиваторот, што извршува слична работа, само во помала мерка.

Трактори за земјоделци

Тракторот е основна погонска машина во земјоделството, што се користи за влечење на приколки, машини и уреди. Се користи во сите фази на земјоделското производство има голема моќ и влијание, и е една од најважните машини од сите кои се вклучени во земјоделската активност.

Тракторите можат да се поделат на едноосовински (мотокултиватори) и двоосовински (гусеничари). Можат да имаат четворотактен или двотактен бензин или дизел мотор, кој има од еден до четири цилиндри. Современите трактори се опремени со кабини со климатизација, автоматско и сателитско водство итн.

 

Фреза или мотокултиватор

Фреза или мотокултиватор е погонска машина дизајнирана да работи со помали површини. Се користи за дополнтелна обработка на земјата. Овие машини се исто така масивни и моќни, така што постои можност да се користат на сите видови земјиште и во најтешки услови за работа.

 

Приклучни земјоделски машини

Приклучните земјоделски машини се наменети за одредени работи во земјоделското производство и се влечат со погонски машини. Најчесто се користат плугови, тањирачи, сеалки и други корисни машини, без кои процесот на земјоделското производство не може да се управува соодветно.

 

Плугови за обработка на земја

Плуговите се наменети за орање на почвата, која може да биде плитка и длабока. Плугот ја сече земјата, хоризонтално и вертикално, а потоа се превртува во браздата. Ѓубривото кое пред орање се распоредува по почвата достигнува до долните слоеви на земјата, се распаѓа и дава подобар принос.

 

Тањирачи

Тањирачите се користат за ситнење на земјата по орање. Земјата по орање останува груба и семето што би се сеело во таква почва би паднало на поголема длабочина и не може да изникне. По орање, почвата се тањира, така што челичните плочи или тањири, што можат да бидат мазни или ребрести, продираат длабоко во земјата, ја дробат земјата и ја мелат. Најчесто се користат за подготовка на земјата за сеидба и обработка меѓу редовите во овоштарниците.

 

Сеалки

Сеалките се наменети семето на одредена култура да биде правилно распределено во редовите и до одредена длабочина. Семето мора да биде сортирано и дезинфицирано против болести на растенијата. Сеалките можат да бидат специјализирани (за одредена култура) и универзални (за повеќе култури).

Ако сеалката покрај уредот за сеење има и распрскувач на ѓубрива и заштитни средства, се нарекуваат комбинирани сеалки. Овие сеалки не можат да се користат во органското земјоделство, каде што е забрането користење на вештачки супстанции.

 

Распрскувачи на ѓубриво

Распрскувачи на ѓубрива се машини кои имаат задача рамномерно да го шират ѓубривото по земјата. Со ѓубривото се надокнадуваат потрошените хранливи материи, но исто така се подобрува физичкиот, хемискиот и биолошкиот состав на почвата.

Според агрегатната состојба, тие се поделени на цврсти, течни и гасовити. Растурачите на ѓубриво се прилагодени според видот и агрегатната состојба на ѓубривото. Минерални ѓубрива може да се распрскуваат со специјални машини и опремени специјални авиони со резервоари и системи за уништување.

 

Машини за заштита на растенија

Машините и производите за заштита на растенија се користат за борба против растителни заболувања, инсекти, плевели и штетници. Лековите може да бидат: во цврста (прав или гранули), течна и гасовита агрегатна состојба. Машините со кои се применуваат овие средства се прилагодени според видот на заштитното средство. Тоа се: прскалки, наводнувачи, опрашувачи и други.

 

Машини за собирање овошје

Машините за собирање овошје имаат за задача да собираат плодови без поголеми штети и нарушувања. Тоа се собирачи на пченка, собирачи на компири, репка, моркови,. собирачи на малини, сливи, итн.

 

Комбинирани земјоделски машини

Комбинираните машини си го должат своето име на фактот дека благодарение на нив е можно да се вршат неколку видови земјоделска работа во исто време. Најкорисна машина за тоа е комбајн. Има неколку варијации на оваа земјоделска машина во зависност од тоа за кој вид култура се користи.

 

Комбајни за обработка на житни култури

Комбајните за пченица / 'рж / овес / јачмен во исто време прават собирање (косење) стебла, одвојување од сламата и плевење со помош на сита и силни воздушни струи предизвикани од вентилатори. Одделените зрна веднаш се ставаат во вреќи или во посебен систем со сопствена корпа од која се помош на цевка се носат во приколката на подвижен трактор. Комбајните истовремено ја пакуваат и ја врзуваат сламата.

 

Специјални земјоделски машини

Специјалните машини за земјоделството се наменети за специјални работи во земјоделското производство. Тоа се претежно транспортери за подигнување пченка, машини за калемење, мелници за добиточна храна, транспортни возила, инкубатори за кокошки, машини за молзење на крави, bager, системи за наводнување и многу други корисни машини и уреди.

 

Земјоделските машини и нивната важност

Земјоделските машини се направени според самите барања на земјоделците и производството, и со помош на најсовремени технологии и најсовремени експерти.

Современите земјоделски машини се дополнително опремени и издржливи и заштитени од корозија и оштетување при изведување на земјоделските работи.

Подобрувањето на земјоделските машини е континуиран и неопходен процес, благодарение на што постојано се добиваат нови производи и разни иновации во земјоделството, сите со употреба на напредни технологии.

Земјоделскиот развој се одвива со многу брз чекор и сите иновации можете да ги следите на платформата на Пазар3, каде можете да најдете широк спектар на огласи за трактори, приклучни машини и друга земјоделска механизација.

За иновацијата во земјоделството, најголема и основна цел, е постигнување на најдобрата можна механизација со помош на која се постигнуваат најголеми резултати во модерното земјоделско производство.

Кон почеток

Нашиот сајт користи колачиња (Cookies). Со кликнување на “Се согласувам” или со продолжување на користење на сајтот, се согласувате со користењето на колачињата. Доколку не се согласувате, можете да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач.

Повеќе Информации