Регистрирај Pazar3 сметка и добиј 50 денари!

Видови ѓубрива што најмногу се користат

Видови ѓубрива што најмногу се користат

 

Прочитајте кои видови на ѓубрива најмногу се користат, и дознајте ги основните разлики помеѓу органското и вештачкото ѓубриво.

 

Ѓубривото е мешавина на супстанции што се користат во земјоделството или градинарството за подобрување на растот на растенијата и плодовите. Главно се применува на земјоделското земјиште, каде што се користи за зголемување на приносот на земјоделските култури што се одгледуваат.

Кога станува збор за видовите ѓубрива, тие во основа можат да се поделат на органски и неоргански (минерални ѓубрива) и главната разлика е изворот од кој ѓубривото настанало, а не составот на хранливи материи.

Органските ѓубрива се состојат од збогатена органска материја - растително или од животинско потекло, додека неорганските ѓубрива (вештачки ѓубрива) се состојат од вештачки материи и минерали. Ѓубривата, без разлика дали се од органско или минерално потекло, мора да ги содржат следниве елементи (во варијабилни пропорции):

  • три основни макронутриенти: азот, фосфор и калиум

  • три секундарни макронутриенти: калциум, сулфур, магнезиум

  • микронутриенти или минерали во трагови: бор, хлор, манган, железо, цинк, бакар, молибден и селен.

Макронутриенти се елементи кои се консумираат во големи количини и се присутни во ткивото на растенијата во поголема мерка (0,2 до 4%). Микронутриенти се консумираат во помали количини и присутни се во растителното ткиво во помали количини (0,02%)

Сите оние кои се занимаваат со земјоделство знаат колку е важна употребата на ѓубрива за забрзување на приносите, и подолу ги презентираме основните типови ѓубрива, како и сè што треба да знаете за примената на ѓубрива и нивниот ефект и влијание.

 

Неоргански или вештачки ѓубрива и нивна примена

Во неорганските ѓубрива, една од основните супстанции е амонијак. Амонијакот се користи како суровина за добиточна храна и други азотни ѓубрива, на пр. амониум нитрат и уреа. Овие концентрирани производи може да се разредат со вода за производство на концентрирано течно ѓубриво. Вештачките ѓубрива најчесто се користат за одгледување на пченка, јачмен, шеќерна трска, соја и сончогледи.

 

Употребата на вештачки ѓубрива и последици во животната средина

Употребата на вештачки азотни ѓубрива постојано се зголемува во последните 50 години, за околу 20 пати, а сега изнесува околу една милијарда тони азот годишно. Употребата на фосфатни ѓубрива исто така се зголеми во последниот половина век, за околу 5 пати. Ваквите количини на вештачки ѓубрива во земјата може да имаат одредени еколошки последици.

 

Преголема употреба на ѓубрива

Преголемата употреба на ѓубриво може да биде многу штетно за почвата бидејќи може да се појави до заситеност на почвата со минерали и до горење на плантажата. Доколку се нанесува премногу ѓубриво, тоа резултира со сушење на коренот и оштетување на садниците.

 

Преголема потрошувачка на енергија

Се проценува дека на производството на вештачки амонијак оди околу 5% од глобалната потрошувачка на природен гас, што е нешто помалку од 2% од светското производство на енергија. Трошоците за користење на природен гас при производство на амонијак претставуваат 90% од трошоците за производство на амонијак. Во овој поглед, поскапувањето на природниот гас придонесе за зголемување на цените на ѓубривата во последната деценија.

 

Долготрајна (не) одржливост

Во моментот неорганските ѓубрива се произведуваат на начини на кои е невозможно да се користат бесконечно. Вештачките ѓубрива со азот обично се синтетизираат со користење на фосилни горива како што се природен гас и јаглен, што исто така претставуваат ограничени ресурси.

 

Органските ѓубрива во земјоделството и нивна употреба

Органските ѓубрива содржат природни органски материјали (како што се ѓубрива, компост) и природно присутни минерални депозити (пр. шалитра - натриум нитрат). Органските ѓубрива генерално имаат помала содржина на хранливи материи, помала растворливост и пониска стапка на ослободување на хранливи материи во споредба со неоргански ѓубрива

Во принцип, хранливите материи во органските ѓубрива се повеќе разредени и помалку достапни за растенијата. Сите органски ѓубрива се класифицирани како ѓубрива со бавно ослободување и не може да предизвикаат согорување на азот. Органските ѓубрива добиени од компост и други извори можат значително да варираат, така што потребно е темелно да се испитаат за да се знае содржината на нивните хранливи материи.

 

Кои се основните извори од кои се добиваат органски ѓубрива?

 

Органски ѓубрива од животинско потекло

Уреа животинско потекло (органско соединение кое е соодветен извор на азот) е погодно за употреба во органското земјоделство додека уреаните ѓубрива од вештачки тип не се погоден избор.

 

Органски ѓубрива од растително потекло

За да се збогати почвата со фиксација на азот од атмосферата, често се одгледуваат култури кои служат како зелено ѓубриво. Овие култури исто така можат да ја зголемат содржината на фосфор (со мобилизирање на хранливи материи).

 

Видови на ѓубрива што најмногу се користат кај нас

Ѓубривата се неопходен додаток во исхраната на растенијата. Тие се користат за подобрување на растот и развојот на земјоделските култури и зголемен квалитет и количина на принос. Оплодувањето се врши пред сеидба и за време на растот на растенијата.

Исто така, кога едно растение е зафатено од болест, неопходно е во исто време елиминирање на причината за болеста, спречување на понатамошно ширење на болеста и на крајот дополнително да му се помогне на растението да се опорави побрзо со додавање на соодветно ѓубриво.

 

Кои вештачки ѓубрива најчесто се користат и зошто се користат минерални ѓубрива во земјоделството?

 

NKP ѓубриво

NKP е цврсто вештачко ѓубриво, во форма на гранули, многу растворливо во вода, без боја и мирис. Тој е универзален и може да се користи за пченка, пченица, шеќерна репка, зеленчук, овошје и винова лоза. Примарната улога на ѓубривата на NKP е да се обезбеди соодветна исхрана на растенијата за време на вегетацијата и може да се користи на сите типови почва.

 

Ѓубриво од уреа

Ѓубриво од уреа или уреа содржи 46% азот, формата на бели гранули е исклучително мала. Таа е погодна за овошје и зеленчук и е слична на пестициди. Не треба да се применува

на кисела почва бидејќи дополнително ја засилува киселоста. Исто така, уреата треба да се избегнува за време на сеидбата затоа што тоа негативно влијае на растителните бактерии. Уреа вештачкото ѓубриво се нанесува со распостранување на гранулите на температура под 8

степени Целзиусови.

 

KAN ѓубриво

KAN (калциум амониум нитрат) е едноставно вештачко ѓубриво од типот азот што се користи кај различни растителни видови. Има брзо и продолжено дејствување и делумно ја неутрализира киселоста на почвата. Без оглед на квалитетот на почвата, може да се користи од 100 до 500 кг по хектар и до 3 пати на истата површина. Важно е рамномерно да се распредели така што растенијата добиваат иста количина на хранливи материи.

 

SAN ѓубриво

SAN (амониум нитрат) е ѓубриво што ја надополнува исхраната на растенијата со азот, го поттикнува нивниот раст и развој, без оглед на видот на земјиштето. Се користи со тоа што се дистрибуира рамномерно околу растенијата, а во зависност од видот на движење се користи помеѓу 100 и 400 килограми ѓубриво по хектар.

 

AN ѓубриво

AN (амониум нитрат) е ѓубриво со бело-жолтеникава боја во гранули, содржи 34% азот. Се применува дури и пред садењето, а примарна улога е да го обезбеди потребниот азот веднаш. Применливо е на секоја почва и за сите видови растенија, се шири рамномерно.

 

Важно е на растенијата во вистинско време да им се даде она што им е потребно. Затоа, неопходно е да се обрне внимание на времето и начинот на примена на ѓубрива и избегнувајте евентуални грешки во процесот, така што приносите да бидат добри, така на тој начин и вие имате квалитет на производот на најдобро можно ниво. На Пазар3 можете да најдете огласи за ѓубриво и многу други видови на производи за извршување на земјоделските дејности, така што со само неколку чекори може да дојдете до посакуваните производи, услуги или машини.

Кон почеток

Нашиот сајт користи колачиња (Cookies). Со кликнување на “Се согласувам” или со продолжување на користење на сајтот, се согласувате со користењето на колачињата. Доколку не се согласувате, можете да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач.

Повеќе Информации