Регистрирај Pazar3 сметка и добиј 50 денари!

Дали климата во Македонија е поволна за земјоделско производство?

Дали климата во Македонија е поволна за земјоделско производство?

 

Многу големо влијание и важност за развој на земјоделството во една област покрај квалитетот на земјиштето има и климата. Просечната температура и врнежите се еден од основните фактори за културата соодветно да се развива и произведува посакувани приноси.

Прочитајте за климата во Македонија и дали е поволна за земјоделството

 

Во средишниот дел на нашата држава (средно Повардарие), владее умерено-контиентална клима со сосема слаби медитерански влијанија.

Останатите пониски котлински подрачја на нашата татковина (Пелагонија, Полошка, Дебарска, Кумановска, Делчевска Котлина), се одикуваат со типична умерено-континентална клима, со студени зими и многу топли лета.

Во јужните делови, околу Гевгелија, Валандово, Дојран, до Демиркаписката Клисура преовладува изменета средоземноморска (медитеранска) клима, со благи и врнежливи зими и топли, суви лета.

Интересна е локалната клима во Охридската и Преспанската котлина. Иако се релативно високи (700-900 m), тука зимите не се многу студени а летата се свежи (до 35°С).

 

Дали климата во Македонија е поволна за развој на земјоделството?

Македонија има многу поволни природни услови (земја и клима) за разновидно земјоделско производство што потврдуваат и многу искусни производители, експерти и научници, како и светски признати селекции на бројни растителни култури.

Најмногу се призведуваат градинарски култури (компир, грав, домати, пипер, кромид и др.), потоа индустриски култури (шеќерна репка, тутун, сончоглед и др.), производство на овошје (јаболка, цреши, сливи, праски, грозје и др), житни култури и друго.

Поволните природни и климатски услови значително го зголемуваат земјоделскиот развој и приносите на земјиштето под различни растителни култури.

На најголема површина се одгледуваат житните култури. Пелагонискиот и Југоисточниот дел се засеани и со индустриски култури, а Полошкиот, Југозападниот и Југоисточниот регион со фуражни растенија. Во Југоисточниот и Скопскиот регион најмногу успеваат и градинарските култури. Во Вардарскиот и Пелагонискиот успеваат речиси сите земјоделски производи.

 

Климатските промени влијаат врз земјоделството

Уште пред да се соочат со научни сознанија за климатските промени, земјоделците се прилагодиле на времето на различни начини и успеале да се справат со сите непредвидени околности. Некои начини да се промовира земјоделското производство кога климатските услови се несоодветни се наводнување, како и употреба на поотпорни семиња и одредени агротехнички мерки. Бројни експерти се согласуваат дека наводнувањето е вистинското решение.

 

Како земјоделството влијае врз климатските промени

Јасно е дека земјоделството за разлика од другите гранки повеќе ги издржува климатските промени.

Затоа на земјоделството му предстои процес на прилагодување кон промената на климатските услови.

Јасно е дека климата во целина има исклучително големо влијание врз земјоделството.

 

На платформата за огласи на Пазар3 можете да најдете огласи за сите типови услуги, работа и машини во земјоделството, како и бројни други огласи во различни области, само со неколку клика можете да пребарувате брзо и лесно.

Кон почеток

Нашиот сајт користи колачиња (Cookies). Со кликнување на “Се согласувам” или со продолжување на користење на сајтот, се согласувате со користењето на колачињата. Доколку не се согласувате, можете да ги промените подесувањата на Вашиот пребарувач.

Повеќе Информации